Flavonoids

Flavonoids

Emel Cetak


Flavonoid adalah bahan kimia dengan ciri-ciri khasiat pemakanan yang kerap ditemui dalam tumbuh-tumbuhan, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia mempunyai pelbagai fungsi yang berbeza. Antara peranannya termasuk mengeluarkan pigmentasi kuning atau merah/biru pada bunga-bungaan dan melindungi sel daripada serangan mikrob dan serangga. Pengedaran flavonoid yang meluas dan tahap ketoksikannya yang rendah, jika dibandingkan dengan sebatian tumbuhan aktif lain, membolehkan haiwan—termasuk manusia— mendapatkan kuantiti yang penting dalam diet mereka secara selamat.

Terdapat kumpulan berbeza dalam flavonoid, setiap satu memiliki peringkat kuasa pemakanan berlainan. Flavonoid terbahagi kepada beberapa kumpulan kecil:

  • Flavonols
  • Flavone
  • Flavanone
  • Isoflavone
  • Catechin
  • Anthocyanidin
  • Chalcone

Xanthone yang diperolehi daripada buah manggis berkait rapat dengan flavonoid.

 
 
 
©2017 DBC, LLC