Manggis

Manggis

Emel Cetak


Berabad lamanya, masyarakat di Asia Tenggara menghormati faedah manggis, Bukan saja rasanya malah ciri khasiat pemakanannya. Keseluruhan buah manggis—terutama xanthone yang kaya dengan zat bahan dalaman atau kulit—telah digunakan secara tradisi berabad lamanya.

Manggis: "Ratu Segala Buah"

Terdapat legenda mengatakan Ratu Victoria menawarkan pangkat kesatria kepada sesiapa yang boleh membawakan baginda buah manggis dalam keadaan sempurna. Tiada siapa yang berjaya. Memang mustahil untuk memelihara buah manggis sepanjang perjalanan yang berminggu lamanya lalu menghalang sesiapa saja yang di luar rantau penanaman buah berkenaan untuk membawanya. Tetapi, terima kasih kepada Ratu kerana pencarian buah itu membolehkannya mendapat gelaran, “Ratu Segala Buah," satu nama yang masih digunakan di seluruh dunia.

Penemuan Manggis: Kisah Joe

Joe Morton tahu sesuatu di luar di sana yang akan mengubah landskap pemakanan. Beliau telah melihat produk yang di luar jangkaan sebelum ini — pokok lidah buaya, cili api, echinacea — dan menyedari revolusi itu akan muncul tidak lama lagi. Dan, ketika beliau duduk di sebuah kafé terbuka di Asia Tenggara, Joe menemui apa yang dicari. Hanya ia bukan seperti apa dijangkakan. Pelayan di kafé itu itu memberikan sebiji buah manggis yang beliau belum pernah lihat, hormati dan nikmati.Rasanya membuatkan Joe tersedar. Perasaan ingin tahunya kini menular, Joe bertanya pelbagai soalan. Jawapan yang diberikan pula memang banyak. Manggis memiliki dua kuasa menakjubkan, satu gabungan rasa yang mengagumkan dan faedah pemakanan yang banyak. Joe lantas mengiktiraf potensi buah manggis.Terdorong oleh keinginan mendalam untuk berkongsi dengan orang lain, beliau menyelidik lebih mendalam. Beliau menyenaraikan kemahiran penyelidikan profesional saintifik dan mendapati himpunan penyelidikan menyokong kebaikan manggis. Dan, dengan penyelidikan dan kajian berdekad lamanya, Joe tahu sudah tiba masanya untuk dunia mempelajari tentang Ratu Buah, manggis.

Daripada Manggis Ke XANGO® Juice

XANGO (gabungan dua perkataan daripada XANthones dan manGOsteen) Jus itu adalah yang pertama … minuman manggis asli…pencipta kategori sebenar. Wawasan Joe Morton telah disahkan. Penyelidikan manggis sedia ada telah disahkan dengan beribu-ribu testimoni di seluruh dunia.

 
 
 
©2017 DBC, LLC