Sains Moden

Sains Moden

Emel Cetak


Sains moden hanya kini dimulakan untuk memahami dan menjelaskan mengapa kulit buah manggis telah digunakan sejak berabad lamanya. Bagaimanapun, kita telah mengetahuinya: untuk memanfaatkan sepenuhnya kuasa dan kesan khasiat pemakanan buah manggis, ia sepatutnya dimakan begitu sahaja sebagaiman diamalkan sejak beribu tahun lamanya—keseluruhan buahnya.

Seawal 1933, kajian-kajian telah dijalankan untuk membandingkan keseluruhan buah kepada ekstrak sebatian tunggal yang diambil daripada kulitnya. Penggunaan keseluruhan manggis memberikan faedah yang jauh lebih baik untuk ekstrak kimia daripada kulit yang sama.

Penyelidikan berterusan untuk mencari sifat istimewa dan beberapa bahan kimia aktif dikenalpasti dalam buah, termasuk:

  • 39 xanthone berbeza – Pelbagai khasiat pemakanan dalam tumbuhan berkuasa tinggi menunjukkan ciri-ciri pemakanan unik dan berharga.
  • catechins – Kulit manggis telah menunjukkan tahap bahan aktif yang sama dengan bahan dalam teh hijau.
  • proanthocyanidins – Manfaat sama didapati dalam ekstrak benih anggur menjaja dalam, proanthocyanidins dijumpai dalam kuantiit cukup dalam keseluruhan manggis.

Manakala pengkaji saintifik masih bekerja untuk mendemonstrasikan bagaimana pelbagai bahan kimia bekerja boleh bersama-sama secara sinergi, bahan pemakanan tumbuhan didapati dalam keseluruhan buah kebanyakannya dikaji, diperkenalkan dan bermanfaat untuk penggunaannya hari ini. Yang pasti, ekstrak buah-buahan lain tidak boleh menandingi faedah spektrum didapati dari buah manggis.

 
 
 
©2017 DBC, LLC