Pelbagai khasiat pemakanan tumbuhan

Pelbagai khasiat pemakanan tumbuhan

Emel Cetak


Berasal daripada perkataan Yunani, phyto (tumbuhan) dan khasiat pemakanan (satu unsur keperluan makanan untuk fungsi fisiologi normal), pelbagai khasiat pemakanan —turut dikenali sebagai pelbagai bahan kimia —adalah bahan semula jadi, bioaktif yang didapati dalam makanan tumbuhan. Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan pelbagai khasiat pemakanan tumbuhan termasuk manggis, betik, bayam dan lain-lain.

Kebanyakan khasiat pemakanan tumbuhan bertindih dan melengkapi satu sama lain. Ringkasnya, khasiat pemakanan tumbuhan khusus didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran bekerjasama dengan khasiat lain untuk menyokong kesejahteraan.

Lebih daripada 900 khasiat pemakanan tumbuhan berbeza telah ditemui dalam makanan tumbuhan. Kebanyakannya diasingkan baru-baru ini manakala selebihnya kekal tidak ditemui. Bahan tumbuhan yang terpelihara ini adalah satu bidang khasiat pemakanan yang mula menyerlah.

Pembikinan XANGO yang berhati-hati supaya kekal semulajadi, keseluruhan buah, perahan manggis, memastikan pelbagai khasiat pemakanan tumbuhan buah memperkayakan Jus XANGO®. Khasiat pemakanan tumbuhan manggis yang paling kuat dan paling banyak dikaji adalah xanthonenya.

 
 
 
©2017 DBC, LLC